Grävlingstrattar bakom stallet!

Smaskigt med feta larver! Grävlingar som middagsgäster! Klicka på bilden för att se den i större format! Smaskigt med feta larver! Grävlingar som middagsgäster! Klicka på bilden för att se den i större format!

 

Grävlingar är mest aktiva nattetid. Bakom stallet kan vi se spår av deras framfart. Här gör de så kallade grävlingstrattar, fördjupningar i marken efter deras nos när de letar efter föda. Här hittar de god maskar och tjocka larver från noshornsbaggen som finns i dyngan efter hästarna.

 

Grävlingen (Meles Meles på latin) finns i stort sett i hela vårt avlånga land, förutom i de mer avlägsna fjällområdena. Den är ingen jägaretyp utan letar och plockar i sig ätbart som den hittar. Grävlingen är allätare, som till exempel diverse insekter, sniglar, snäckor, grodor, små däggdjur, ägg, frukt och bär. Grävlingen hör till familjen mårddjur.

 

Grävlingen bor i gryt och där föds vanligtvis en kull om 2-3 ungar någon gång under perioden januari - mars. Grävlingen lever ofta i grupper inom ett revir, familjeklaner på upp till runt 12 djur beroende på tillgången av mat.

 

I skogen inte långt från stallet finns fler nedgången till grävlingsgryt och stigarna är väl trampade.

 

Nyhetsarkiv