Stjärnas spilta finns inte mer!

Stjärnas spilta! Klicka på bilden för att se den i större forma1 Stjärnas spilta! Klicka på bilden för att se den i större forma1

Det fanns en tid då arbetshästen var en viktig resurs på många gårdar. Hästen var väl omhändertagen då den hjälpte gårdens folk med arbetet. Hästen har arbetat i människans tjänst i tusentals år. Men det var på 1800-talet som hästen började användas i det svenska jordbruket. Hästen som arbetade på de stora och små gårdarna var oftast av kallblodstyp, vanligtvis av rasen ardenner eller nordsvensk!

 

På gården Stjärnbäck vet vi att det fanns två hästar vid mitten av 20-talet, då de båda omnämns i en inventarielista från 1928.

 

Det var stoet Stjärna född 1919, brun med vit stjärn i pannan och hingsten Stjärn född 1924 brun med vit stjärn i pannan. Stjärn var troligen Stjärnas son och med stor sannolikhet var de av nordsvensk ras!

 

Det fanns även tre kor och tre kvigor samt fem får på gården vid denna tidpunkt!

 

I helgen plockade vi då ner Stjärnas spilta, det är alltså 85-90 år sedan hon stod där! Våra tankar gick till de hästar som arbetat för gårdens folk. Den slitna krubban och märken efter hovar i golvplankorna fyllde oss med en känsla av respekt.

 

Men tiderna förändras och även om det återigen finns djur på gården så ska ingen häst mer stå i Stjärnas spilta.

 

Nyhetsarkiv