Höns som formtoppar!

Stolta tuppar och duktiga hönor! Klicka på bilden för att se den i större format. Stolta tuppar och duktiga hönor! Klicka på bilden för att se den i större format.

Här på gården finns en grupp Öländska Dvärghöns. Vi har haft gruppen utan inblandning av nya djur sedan 2001.

 

Det började med tre hönor och tre tuppar, nu är flocken större och består av fem tuppar och tjugotalet höns. Vi får kycklingar varje år. Våra höns ger oss stor glädje och många ägg tills de dör av hög ålder eller som i vissa fall, av en lite väl närgången räv eller hök som får sig ett skrovmål! Naturens gång!

 

Vi är engagerade i bevarandearbetet av utrotningshotade lantraser och håller genbank på våra höns. Det betyder att vi rapporterar till lanstrasföreningen varje år. Där anges hur många hönor och tuppar vi har. Årsrapporten innehåller även statistik på hur många ägg vi får under året och hur många kycklingar som kläckts. Det är inget stort arbete att vara genbank för lantraser, och det är mycket värdefullt att svenska lantraser bevaras för framtiden. Lantraser över lag är friska, lättfödda och tåliga djur. De gener av gammal lantrs som bevaras genom att entusiaster idag håller dessa djur kvar i avel kan komma till nytta i framtida avelsarbete bland de mer konventionella djurraserna.

 

Våra höns har sin biologisk klocka kvar vilket bland annat innebär att de gör ett uppehåll i värpandet under november och december. När sedan dagsljuset sakta kommer tillbaka börjar de värpa igen. Så här i månadsskiftet januari - februari har de kommit igång riktigt bra, för att sikta mot formtopp i mars - april...

 

Det är inte konstigt att man av tradition äter mycket ägg i påsk. Förr i tiden anpassade man hushållet efter tillgängliga resurser. Traditionen att ägg i påsk håller i sig även idag trots att de utvecklade värphönsraserna inte alls har denna variation i antalet värpta ägg under året.

 

Vi har nu ökat intaget av ägg och skänker en varm tanke till våra små fina hönor när vi steker några ägg till frukost eller gör en härlig omelett till lunch!

Nyhetsarkiv