Stora maskiner!

Björn fäller träden med sin skördare! Stora krafter som arbetar. Klicka på bilden för att se den i större format! Björn fäller träden med sin skördare! Stora krafter som arbetar. Klicka på bilden för att se den i större format!

 

Denna vinter var det planerat att ta ner frötallarna ute på hygget.

 

Vi har haft en ganska mild vinter därför ville vi vänta tills det blev riktigt kallt och marken frusen. Det för att maskinerna inte skulle köra sönder mer än nödvändigt. 

I början av januari var det riktigt kallt och såg lovande ut, men sen när maskinerna kom så fick vi ju en oväntat tidig vår, lagom till sportlovet. Skönt för alla sportlovsfirare, men lite otur för oss....

 

Men killarna som skördar och skotar ut vårt virke är riktiga proffs. Det ser fint ut i skogen och på skogsvägen trots det milda vädret.

 

Det är mycket fascinerande att titta på dessa stora maskiner när de arbetar, killarna som styr spakarna har en otrolig förmåga att fälla och lägga träden där de ska ligga. Fort och smidigt går det. Kan inte låta bli att tänka på hur min pappa slet i skogen med motorsåg och häst. Det är lite skillnad på hur jobbet utförs idag i det morderna skogsbruket.

 

Först kommer Björn med sin skördare och fäller, kvistar och kapar i ett svep. Efter honom kommer så Uffe som ska köra ut viket till väg där timmerbilarna kan hämta upp det för transport till sågverket. Uffes maskin heter skotare och han lastar de stora stockarna på sin vagn och sorterar samtidigt så stocken hamnar med stockar av samma sort.

 

Det blir flera olika kvaliteter av våra träd. Man får ut olika produkter beroende av kvaliteten på virket. Vissa stockar blir paneler i en villa, men andra stockar kanske sorteras som att bli papper eller förädlas till pellets som värme.

 

Skogen är en fantastisk resurs i vårt land och det är roligt att vara en del av denna industri.

 

 

Nyhetsarkiv