Från stock till bräda!

Här sågas stockarna, först klyvs ytterdelen, det runa, bort och kvar blir ett kvadratiskt block som sedan klyvs i fyra delar. Klicka på bilden för att se den i större format! Här sågas stockarna, först klyvs ytterdelen, det runa, bort och kvar blir ett kvadratiskt block som sedan klyvs i fyra delar. Klicka på bilden för att se den i större format!

 

Frötallarna som tidigare stod på "hygget" har plockats ner i år som ni sett bilder på i nyhetern under mars månad.

 

Det blev mycket riktigt fin furu av dessa vackra och gamla träd. Koncernen Karl Hedin har köpt dem och de är nu på väg till olika sågverk beroende på vad de ska bli fö rslutprodukt. De riktigt fina stockarna åker exempelvis till sågverket i Säter för att bli råvaror till hyvlerier och snickaerier som förädlar dess träd till paneler, lister och reglar.

 

Träd som blåser omkull och inte tas omhand direkt, utan ligger kvar i skogen får en blå färg i virket och dessa går inte att sälja till industrin. Det är fortfarande bra virke, med samma hållfasthet och egenskaper som de som inte missfärgats. Därför har vi beslutat att behålla dessa stockar och själva såga upp dem med hjälp av Micke på den lokala sågen här i trakten.

 

Lasse och Micke med god hjälp av Hasse tog sig an jobbet i dag på förmiddagen,  ivrigt påhejade av Britta med kaffekorg och hembakt.

-Vilken härlig känsla när vi nästa år kan lägga om taket på logen och regla med  eget virke från tallar som vuxit i gårdens skog under 80-90 år.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter