Murklor i mängder!

Se så fina murklor! Klicka på bilden för att se den i större format! Se så fina murklor! Klicka på bilden för att se den i större format!

 

Murklor är en delikatess som skrämmer och skapar debatt! Kan man äta murklor eller inte är en vanlig fråga. De är väl giftiga? Hur är det egentligen med murklor, kan man äta dem?

 

Alla har sina erfarenheter och sin övertygelse. Här på Stjärnbäck äter vi gärna toppmurklor, det är jättegott!

 

Vi plockar toppmurklor och rensar, skivar och torkar dem utspridda på en bricka. När de är torkade förvarar vi dem i "luftade" burkar och använder dem först minst ett år efter plockning, gärna två år.

 

Murklorna brukar dyka upp i april/maj när det regnat och sedan blir varmt, precis som svamp i allmänhet. De växer på lite hårdare skogsmarker, gärna med blandskog och i första hand om marken skadats till exempel där maskiner kört sönder året innan.

 

Den omdiskuterade murklan är en delikatess för oss och vi var mycket glada då vi i helgen hittade massor av murklor där skogsmaskinerna gått fram förra sommaren. Närmare åttio stycken murklor i varierande storlek landade i svampkorgen under ett par timmars promenad som avslutade en skön majlördag!

Nyhetsarkiv