Bajs-jakten!

Bajs på väg! Klicka på bilden för att se den i större format! Bajs på väg! Klicka på bilden för att se den i större format!

Vi är med i ett landsomfattande hälsoprogram för får, Svensk Fårhälsovården. En del i arbetet med att hålla djuren friska och sunda innebär att aktivt motverka parasiter och hålla prasittrycket lågt på beten och hos djuren.

 

Man kan förebygga parasitangrepp genom att man planera i vilken ordning djuren får tillgång till nya hagar. Dels kan man hålla koll på parasiterna genom att ta träckprov på djuren. Vi håller djuren ekologiskt och det innebär även att vi inte avmaskar "på vinst och förlust", utan först om vi får besked om att det är nödvändigt. 

 

Minst två gånger per år tas prov på fårens avföring för att fastställa om djuren har inälvsparasiter. Målet är naturligtvis så liten förekomst av inälvsparasiter som möjligt, helt fri från parasiter är det svårt att bli. Men med lite planering och bevakning kan man hålla en tämligen parasitfri bestättning.

 

Maskar/parasiter som bosätter sig i fårens mag- och tarmkanaler innebär en belastning på fåren som hämmar tillväxten och i värsta fall gör fåren riktigt sjuka. Regelbunden träckprovsanalys är ett bra sätt att bevaka parasitstatusen i besättningen.

 

Före betessläpp, april/ maj tas träckprov från tackorna och om behov finns avmaskas de innan betesläpp. När lammen vuxit upp och mer eller mindre slutat dia ska deras avföring kontrolleras för parasiter. Så idag var det dags för lammen att bajsa i påse....

 

Får och lamm bajsar rätt ofta, så med lite tålamod kan man röra sig runt flocken i hagen och spana efter lyfta svansar, ett säkert tecken på att bajs är på väg! Sen får man helt enkelt gå fram till platsen där svanslyftet skett och börja leta efter färsk spillning i gräset. Bajset som ska vara ljummet och nybajsat läggs i en påse och skickas med posten till ett labratorium för analys. Inom tre dagar får man svar per mail och besked om avmaskning är nödvändigt eller inte. Om så är fallet bör man ta kontakt med sin veterinären för att ordna med avmaskning. Det bästa beskedet är ju att lammen inte har förekomst av parasiter och alltså inte behöver avmaskas!

 

 

 

Nyhetsarkiv