Kaninåret som gått!

Vår avelshane Fuxe är en viltfärgad Gotlandskanin. Klicka på bilden för att se den i större formt! Vår avelshane Fuxe är en viltfärgad Gotlandskanin. Klicka på bilden för att se den i större formt!

 

Årets första dag ger tid att reflektera över det som komma skall och möjlighet till en stunds sammanfattning över året som gått.

 

Årsrapporten till genbanksansvarig är en av de sysslor som förknippas med nytt år för oss som är engagerade i arbetet med att bevara gamla lantraser. Här på gården finns både höns av lantras och kaniner av sorten Gotlandskanin. I början av januari gör vi varje år en rapportering till ansvarig för respektive genbank. I rapporten sammanfattas det gångna årets avelsbarbete. Man går igenom och noterar uppgifter om djuren, räknar deras produktion oavsett om det rör sig om antal värpta ägg, antalet kläckta kycklingar eller hur många kaninungar de fått.

 

Det är även viktigt att notera om det förekommit sjukdom eller andra ovanligheter i besättningen. Sedan rapporteras sålda djur som fortsätter att verka i någon anna genbank, avelsgrupp.

 

Det är lite papperspyssel som passar fint att ägna sig åt på årets första dag som i år bjöd på regn och ruggigt väder.

 

Läs mer om vad det innebär att hålla genbank och hjälpa till med att bevara lantraser på Lantrasforum.

 

 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter