Havsörnen sveper in!

Havsörn i flykt! Klicka på bilden för att förstora den! Havsörn i flykt! Klicka på bilden för att förstora den!

Vi är mycket glada över vårt havsörnspar, de häckar här i området sen fler år tillbaka och syns regelbundet svepa över gården. Ibland är någon av deras avkommor med. Idag var de här alla tre! Hona, hane och en ungdom!

 

Som tur var fanns kameran till hands . Vi har nu uppdaterat med fler bilder på traktens havsörnar som du hittar här på vår hemsida  Djur & Natur/Fåglar.

 

Havsörnen var nära att utrotas i Sverige under sjuttiotalet på grund av olika miljögifter, men tack vare miljövårdande insatser finns idag omkring 550 häckande par i Sverige, varav omkring 350 av desa finns i Östersjöns kustband. Ett av dessa häckande par kan alltså den observante fågelskådaren se här i trakten!

 

Denna gigant till fågel mäter över 2 - 2,5 meter mellan vingspetsarna när den flyger över våra huvuden! Ta en extra titt på dess klor, där vill man inte fastna! Havsörnen mäter omkring en meter i kroppslängd och kan väga 5-7 kg. En rejäl fågel! Havsörnen lever i par,  en vilt levande havsörn kan bli upåt 15 år gammal, i fångenskap blir de ännu äldre. Havsörnens bo är stort och tungt, ofta byggs de i ett stadigt träd eller på en klippavsats. Havsörnen lägger oftast två ägg och både hona och hane hjälps åt att ta hand om avkomman.

 

Den vuxne havsörnen känns bäst igen på sin gula näbb och den vita kanten på stjärten! De yngre havsörnarna är mer jämnt bruna och har inte utvecklat den typiskt vita randen.

 

Nyhetsarkiv