Liten Dvärgnäbbmus

Dvärgnäbbmusen är så liten att en vigselring känns stor bredvid. Klicka på bilden för att se den i större format. Dvärgnäbbmusen är så liten att en vigselring känns stor bredvid. Klicka på bilden för att se den i större format.

 

Här kan man uppleva både stora och små djur!

 

En dag föll blicken på en liten, liten näbbmus som låg på vägen invid postlådan!
Musen var död så vi plockade upp den för att studera den lite närmare. Det visade sig vara en Dvärgnäbbmus, (Sorex minutus).

 

Det är både spännande och intressant med djuren i vår natur så därför passade jag på att ta reda på fakta om den lilla gynnare som av någon anledning slutade sitt liv vid vår postlåda. 

 

Dvärgnäbbmusen tillhör de minsta landlevande däggdjursarterna i Europa. Kroppslängden för vuxna ligger mellan 42 och 66 millimeter, svanslängden mellan 35 och 46 millimeter och vikten mellan 2,6 och 5,9 gram. Kroppens ovansida och sidorna är brun och undersidan grå. Svansen är i jämförelse till den övriga kroppen tjockare och längre än hos vanlig näbbmus. Det finns ytterligare en sort som kallas mindre dvärgnäbbmus men den är ytterst ovanlig så därför tror vi att det var en Dvärgnäbbmus vi fann trots att den inte var större än cirka 35mm lång plus svansen.

 

Djuret äter främst insekter och deras larver samt spindeldjur och i viss mån även snäckor och daggmaskar. Parningstiden ligger mellan april och oktober. Honan har förmåga att para sig upp till 3 gånger per år. Hon föder två till åtta (vanligtvis 5 eller 6) ungar åt gången. Nyfödda dvärgnäbbmöss väger bara 0,25 gram. Efter ungefär 18 dagar öppnar de ögonen för första gången och efter cirka 21 dagar sluter honan att ge di. I naturen blir dvärgnäbbmöss högst 16 månader gamla. Under vinterhalvåret tappar de mycket i vikt och storlek. Dvärgnäbbmusen lever ensam förutom när honan ger di till sina ungar.

 

För att lättare förstå hur himla liten en dvärgnäbbmus faktisk är så fotade jag honom bredvid vigselringen innan han lades till sin sista vila på lite gammalt gräs under golvbjälkarna på logen.

Nyhetsarkiv