Hästar som älskar sol!

Hästarna myser i vårsolen! Klicka på bilden för att se den i större format! Hästarna myser i vårsolen! Klicka på bilden för att se den i större format!

 

Vårsolen har börjat värma. Hästarna njuter av solens strålar och kan gå utan täcke när vädret är så fint. Ofta står de bara helt still med bredsidan mot solen, de lapar sol och som alla vet mår man bra av solljuset, så även våra djur!
Solen behövs för kroppens egen tillverkning av D-vitamin.

 

Låt hästarna sola!

 

För dig som vill veta mer så har vi citerat ett stycke ur Veterinärstudent Karolinas text på Hippsons hemsida, hela texten läses här!

 

Del av texten återges nedan.

 

Solljus = D -vitamin, livsviktigt för både oss och våra djur!

 

En liten kanske för kemisk beskrivning av D-vitamin, men ack så intressant. Vitamin D, kolekalciferol, är fettlösligt och nödvändigt för att tarmen ska kunna ta upp kalcium och fosfor. D-vitamin bildas i huden när den utsätts för solljus. Vitaminen vanligaste form kolekalcifenol-D3 är ett prohormon som görs om till en metabolit med streroidliknande egenskaper. D3 hydrolyseras (molekylen klyvs i två delar med tillförsel av vatten), först i levern till 25-hydroxivitamin D, senare ytterligare en gång i njurarna då produkten blir kalcitriol. Så småningom är kalcitriolet omvandlat till den hormonellt aktiva formen av D-vitamin.

Man kan inte överdosera D-vitamin genom att låta hästen vara ute i solljuset. Däremot är D -vitamin farligt att överdosera via annan tillförsel då det kan leda till förkalkning av njurar, lungor och synnerven.

Saxat ur artikel av karolina - veterinärstudent.

 

 

Nyhetsarkiv