Baggar till Riksbedömningen!

Båda baggarna lastade för avfärd! Klicka på bilden för att se den i större format! Båda baggarna lastade för avfärd! Klicka på bilden för att se den i större format!

Vid årets gårdsmönstring bedömdes ett par av våra bagglamm som bra nog att visas vid Riksbedömningen. Gårdsmönstringen ger en första indikation på deras kvaliteter som blivande avelsbaggar, vid Riksbedömningen granskas bagglammen ytterligare och domarna tittar på fler bedömningsfaktorer. Det var naturligtvis riktigt roligt att få med ett par bagglamm till årets Riksbedömning.

För att kunna visa djuren med så bra förutsättningar som möjligt krävs det en del förberedelser inför Riksbedömningen. Fyra till fem dagar innan själva visningen bör bagglammen badas i enbart ljummet vatten, för att pälsen ska vara ren och lättare att bedöma. Efter badet stängde vi undan deras favoritviloplats i jorden under björkdungen i hagen. Inte så populärt bland lammen, men ska man vara fin får man lida pin som det heter! Tanken var ju att de inte skulle smutsa ner sig igen!  Planen fungerade och de två bagglammen var rena på söndagmorgon då det var dags för avfärd. De var kanske lite daggvåta eftersom vi lastade bagglammen i vår pick-up tidigt på morgonen för avfärd mot Västerås, men som tur var torkade de innan visningen.

Domarna som alltid är två vid Riksbedömning, granskade vår bagglamm en och en och resonerade om djuren sinsemellan. Vi djurägare stod bredvid och försökte höra varje ord de sa. Lite pirrigt och mycket spännande. Båda bagglammen fick mycket goda betyg och domarna tyckte att de med dessa omdömen skulle kunna anmälas till hösten baggauktion.

Det är mycket roligt att båda våra bagglamm fick så goda omdömen, så nu funderar vi på att gå ett steg till och anmäla dem till livdjursauktion!

Nyhetsarkiv