Ull på väg!

Go´fika före rundvandringen på Filtmakeriet! Go´fika före rundvandringen på Filtmakeriet!

Lördagen bjöd på kallt men soligt väder när vi, ett gäng tjejer i skiftande ålder samlades för att åka till Filtmakeriet på studieresa. Vi tog med oss årets skörd av ull från gårdens gotlandsfår. Tanken var att få se hur ull tas om hand, sorteras, kvalitetsbedöms, tvättas, torkas, förbereds för förädling och till sist får ett nytt liv som ullgarn, kardflor eller nålfilt.

Vi var två fårbönder och fyra konsthantverkare som tillsammans reste norrut till Kilafors. Resan gick bra och väl framme bjöds vi på kaffe och macka av Jessica Skytt som tillsammans med sin syster Veronica driver företaget Filtmakeriet i Kilafors. Jessica berättade om företaget och vi fick en smygtitt i fabriksbutiken innan vi lastade ur vår ull och bar den till mottagningsrummet. Jessica visade hur ull som kommer till fabriken sorteras, tvättas och förbereds för förädling. Det visade sig vara många timmars arbete och mycket hantverkskunnande som döljer sig bakom ett nystan ullgarn eller ett stycke nålfilt. Vi tyckte alla att det var mycket intressant och givande att ta del av "ullets väg" från det att den packas upp på sorteringsbordet till färdig produkt, snyggt exponerad i fabriksbutiken.

Det var en mycket bra och givande dag och som fårägare har vi nu en större förståelse för hur vår ull ska hanteras innan den kommer till ullföretaget så att vi underlättar för våra samarbetspartners och även genom det kan får bättre betalt för råvaran.

Stort Tack till Jessica på Filtmakeriet för ett mycket trevligt besök!
 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter