Vår vita gårdvar!

Tika på spaning! Tika på spaning!

Vad vore en gård utan sin gårdvar?

Gårdvaren vakar över människor och djur som bor på gården. Gårdvaren har hörsel och luktsinne långt utöver vad vi människor kan förstå. Egenskaper som vi människor uppskattat hos vår bästa vän, hunden i tusentals år. Uttrycket gårdvar är ett gammalt ord för gårdshund eller vakthund. Ordet hund finns i svenskan sedan början av 1500-talet och härstammar från det fornsvenska uttrycket "hunder"... vilket i sin tur har gemensamt ursprung med grekiskans "kyon" och latinets "canis".

Vår gårdshund har det tjusiga namnet Kasmurens Burning Love men vi kallar henne kort och gott för Tika. Hon är en vit herdehund med mycket energi. Tika sköter sitt jobb mycket väl och larmar när gården får besök.

Rasen vit herdehund beskrivs som vänlig, intelligent och lättlärd. Den är lojal mot sin familj. Den vita herdehunden kommer ofta bra överens med andra hundar. Hundens menatlitet lämpar sig utmärkt för hundsport, till exempel agility, sök, räddning och lydnad. Rasen passar också som brukshund och som vallhund. Den används också som assistanshund och ibland som draghund. Vill du veta mer om Vit Herdehund ?

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter