Paddan - den äkta!

Lite nyvaken är allt vår vän Paddan! Lite nyvaken är allt vår vän Paddan!

Nu har även vi en padda, fast vår den går på fyra ben! Den första vi sett för i år kom krypande i söndags. När hästarna fått sin sista utfodring ikväll, två dagar senare, träffade vi på den här lilla krabaten. Han satt utanför stalldörren och liksom funderade på vart han skulle gå! Kanske lite yrvaken trots allt?

Får vi berätta lite om den vanliga paddan. Den är en robust, påtagligt vårtig padda med stora och röda ögon med avlång, vågrätt pupill. Den är brunaktig till gråbrun med mörkare vårtor. Hanens längd ligger mellan 5 - 8 cm, medan honan kan bli mellan 7,5 och 12 cm lång. Buksidan är ljusgrå, även denna med mörkare vårtor. Ungdjur är ofta rödare i färgen än äldre. Paddan sover vintersömn, nergrävd på frostfritt djup, vanligen vaknar den upp i april/maj!

Paddan sitter ofta stillasittande och väntar på sitt byte i form av insekter (även larver), spindeldjur och sniglar. Den vanliga paddan har en lång, klibbig och effektiv tunga som den kastar ut mot bytet.

Den vanliga paddan blir normalt 7-10 år gammal, även om en ålder av 36 år har konstaterats för vilda paddor. Så nog undrar vi allt om paddorna vi träffar här på gården är desamma år från år?

Roliga små vårtecken är de i alla fall!

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter