Påsk är lammtider!

När man busat färdigt med de andra lammen är det gott att få lite mjölk från mamma tacka!! När man busat färdigt med de andra lammen är det gott att få lite mjölk från mamma tacka!!

På fårgården i Stjärnbäck innebär påsken att det är lamningstider!  Våra Gotlandsfår lammar i april vilket i år sammanfaller med Påsk! Det har varit lamning här de senaste två veckorna och vi väntar ännu på hälften av tackorna. Det optimala är ju att alla lammar inom samma en till två veckor. Men det är inte alltid de är brunstiga samtidigt under hösten, så de betäckas de utspritt under några veckors förlopp. Vi inväntar tackorna vartefter de lammar, vilket innebär mycket passning och tillsyn. De klarar för det mesta lamningen själva, men vi vill övervaka det hela och ha möjlighet att placera tackan och hennes nyfödda i en egen lambox. Det gör vi för att hon och hennes lamm i lugn och ro ska hinna knytna av, och lära sig varandras doft och läte.

När de tillbringat sina första dygn tillsammans är det så dags att släppa dem tillsammans med andra lammade tackor i en större "lammavdelning"! Då har lammen rolig tihop, busar, hoppar, studsar och kör sitt lammrace när mammorna äter!

Så snart alla lammat färdigt ska de alla släppas på grönbete, hos oss som har gården i norra Västmanland brukar det bli tillräckligt grönt och varmt de första dagarna i maj!

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter