Skördetider!

Nyslagen vall, ska torkas lätt före  rullning och slutligen plastas balarna inför vinterförvaring! Nyslagen vall, ska torkas lätt före rullning och slutligen plastas balarna inför vinterförvaring!

Får är kräsna idisslare, de vill ha mycket bladverk, så lite skaft och strå som möjligt samt behöver höga proteinvärden för att må bra. Det krävs lite planering och timing för att få det perfekta grovfodret till producerande tackor. Nu har vi slagit tidigt och haft tur med vädret. Idag plockar vi ihop ett foderprov som skickas till labbet hos Eurofins för analys. Svaret ger oss besked om vi lyckats pricka in rätt skördetid. Vi vill skörda tidigt för höga proteinvärden men inte för tidigt för då blir det för liten fodervolym att slå ut körkostnaden på. Blandningen av frö till vallen spelar också in för optimalt grovfoder. Vår vall är insådd med en speciell vall- och örtblandning för får.

Skördetid en blandning av huvudbry och lätt oro, som balanseras upp av doften från nyslagen vall, surret av stora traktorer och lyckokänslan när jobbet är klart och solen fortfarande skiner!

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter