Gårdsmönstring!

Bilder från årets Gårdsmönstring! Lammen står på kö för att bedömas och vill även bli kelade med! Bilder från årets Gårdsmönstring! Lammen står på kö för att bedömas och vill även bli kelade med!

Varje år mönstrar vi lammen för att se vilka som är lämpliga som livdjur, alltså att behållas till avel. Både tacklamm och bagglamm bedöms från topp till tå av den mönstrare som man tar till sin hjälp. Det är rutinerade och erfarna fårkännare som utbildats till domare och är godkända av Fåravelsförbundet. Gårdsmönstraren bedömer djurens kropp och päls utefter ett enhetligt protokoll. De extra fina bagglammen kan sedan rekomenderas till att visas på Riksbedömning, och om de är alldeles extra vackra så kanske de till och med kommer vidare till den årliga baggauktionen!  

I lördags var det då dags för den stora dagen, då vi får ett kvitto på de beslut vi tagit under det gångna fåråret. Blev det rätt bagge till våra tackor? Har vi utfodrat dem väl, har djuren givits de allra bästa förutsättningar för att utvecklas på allra bästa sätt? Visar vi dem till sin fördel? En spännande dag som gav oss besked om att våra djur är av bra kvalitet och vi har en stor andel livdjur i årets lammgäng! Roligt att vår önskan att öka upp besättningen till nästa år nu blir verklighet!
 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter