Räkna lamm!

Fina fårflickor på rad vid foderbordet! De ska scannas i början av februari och sedan vet vi hur många lamm det bör bli i april! Fina fårflickor på rad vid foderbordet! De ska scannas i början av februari och sedan vet vi hur många lamm det bör bli i april!

Troligtvis har du hört talas om att räkna får, men vet du vad "räkna lamm" är?

En alltmer vanligt förekommande och på många sätt bra rutin i fårbesättningar är att kontrollera att tackorna är dräktiga och hur många foster de bär på. Det kallas dräktighetsscanning och utförs av speciellt utbildade så kallade "scannare". Det finns ett fåtal personer som utför detta uppdrag.  Carl Williams från Nya Zeeland introducerade scanning inom svenska fårnäring. Det är nu ett tjugotal år sedan, men Carls Williams besöker fortfarande Sverige varje år, för att scanna tackor.

Det finns några få personer i Sverige som också utbildat sig till scannare, då efterfrågan på duktiga scannare ökar. Alltfler fårbönder vill ha svar på frågan om hur många lamm som kommer att födas under lamning. Informationen är mycket bra att ha då man räknar ut foderstat till sina djur. En tacka som ska bära fram tre eller fyra lamm behöver mer foder än den tacka som endast bär fram ett lamm. Fårbonden kan även förbereda utrymmen och övervakning beroende av hur många lamm varje tacka troligtvis ska föda. 

Scanningen kan jämföras med ett ultraljud på människa, men görs lite mer på löpande band princip! Tackorna går på rad förbi scannaren, som håller en slags avläsare mot tackan då hon stannar till vid den plats där scannaren sitter med sin utrustning. Varje scanning tar endast några ögonblick och på skärmen syns antalet foster som tackan bär på.  Scannaren har ett tränat öga och talar om för fårskötaren vilket antal foster som syns på skärmen, det antecknas för aktuell tacka eller så märks tackans päls med olika färgkoder beroende på antal lammfoster.

I år är första året som vi bokat scanning inför lamning. Vi tycker att det känns bra att kunna  planera foderkostnaderna och förbereda för så lätt lamning som möjligt.
 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter