Räkna lammungar!

Under veckan som gick fick vi besök av Martin Sjunnesson som scannar tackor. Det innebär att man gör en ultraljudsundersökning för att se hur många foster varje tacka bär på. Vi kontaktade Martin för att boka scanning för år 2016, men eftersom han hade en planerad tur uppåt Folkärna så passade det fint att ta våra tackor på hemvägen. Normalt måste man som fårgård vara ute i god tid och boka, eftersom det bara är ett par tre stycken som kan scanna i Sverige. De som är erfarna blir bokade långt i förväg. Nu när möjlighet gavs så tog vi chansen och bokade scanning redan för årets lamning.

Martin kom på utsatt tid, fåren var insamlade och hanteringen förberedd. Vi fick göra några sista justeringar och tillsammans ställde vi Martins utrustning på plats. Duktiga hjälpredan Linda antecknade antal foster per tacka och dräktighetsdygn, "fårbonden" Britta fyllde på med tackor i en jämn ström fram till Martin så arbetet flöt väldigt smidigt.

Det är en fördel att veta hur många foster tackan ska bära fram då man planerar utfodring, men även inför och förberedelserna kring i lamning. Så nu vet vi vilka tackor som behöver lite extra omtanke då de bär på tre foster, och att vi har tre tackor som inte är dräktiga. Det går också att beställa rätt antal öronmärken och slippa "överbeställa" för säkerhets skull.

Martin Sjunnesson har ett fint och lugnt sätt med djuren, vi är positiva till upplägget  och har redan nu bokat in Martin inför säsongen 2016.
 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter