Blomstermånaden Maj

Det är bråda dagar i Maj månad, mycket ska hinnas.... men somliga här på gården stressar inte i första taget! Katten Tyson - en äkta livsnjutare! Det är bråda dagar i Maj månad, mycket ska hinnas.... men somliga här på gården stressar inte i första taget! Katten Tyson - en äkta livsnjutare!

Maj är en underbar tid, det är mycket som händer i naturen runt omkring oss. Månaden Maj har fått sitt namn från den romerske guden Jupiter Maius, och kallades förr i folkmun för "blomstermånaden" eller "lövmånaden". "Att maja" betyder än i dag att klä något med gröna löv, ta som exempel majstång, klä midsommarstången, maja stången...

Nu grönskar det i hagarna, löven slår ut och blomningen tar fart på allvar. Älg och rådjur närmar sig kalvning och småfåglarna uppvaktar intensivt sina tillkommande! Skog och mark sjuder av liv efter den långa kalla våren och såväl insekter som däggdjur har bråda dagar. Nätterna är ljusa och det är lockande att stanna utomhus så länge som möjligt.

Lamm och får betar nöjda och hästarna trivs i  hagen dygnet runt. Hönsen lägger sig att ruva och våra kaniner ska snart ha ungar. Gårdsfolket försöker få så mycket som möjligt gjort under den här underbara tiden, lagom varmt och ljusa kvällar. Staket ska underhållas, vinterns vedförråd fyllas på och vi planerar även för första vallskörden. 

Maj är en underbar tid men tänk så fort den tiden går!

 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter