Snygga baggar till avel!

Väntar på sin tur att bli bedömd.... Mysigt i väntan.... Duktig funktionär! Dagen flöt på bra och det blev en trevlig tillställning för alla närvarande. Väntar på sin tur att bli bedömd.... Mysigt i väntan.... Duktig funktionär! Dagen flöt på bra och det blev en trevlig tillställning för alla närvarande.

Förra veckan fick fyra stycken av våra finaste bagglamm en svalkande dusch med bad. Det var förberedelser inför lördagens resa till Brunnby Gård utanför Västerås, där årets Riksbedömning av blivande avelsbaggar genomfördes.

På plats fanns åtta avelsintresserad fårbesättningar inom Västmanlands län och även från Upplands län. Totalt bedömdes 40 bagglamm av rasen Gotlandsfår och poängsattes enligt vedertagen standard för landet. Riksdomarna i år var hitresta från Gotland och de granskade noggrannt varje bagglamm.

Poängerna som delades ut fördelades och de fem högst bedömda baggarna (27,5 p) kom från fem av de närvarande besättningarna, en från varje gård. Det innebär att 12 % av de närvarande baggarna fick dagens högst betyg 27,5 päng och en av dem var från Stjärnbäck. Strax efter med näst bästa betyg (26,5 poäng) kom ett av bagglammen från en av de större besättningarna som var med. Tredje bästa poäng (26 poäng) gavs till 8 st baggar som visade sig komma från samma fem avelsinriktade fårgårdar som hade med de fem högst bedömda bagglammen. Ett av dessa "tredjeplats" bagglamm med 26 poäng var från Stjärnbäck. De övriga två bagglammen kom hem med 25 poäng var som total, vilket inte är fy skam det heller!

Bagglammen från Stjärnbäck som bedömdes vid Riksbeömningen fick sammanfattningsvis  26,5 poäng, 26 poäng,  25 poäng och 25 poäng. Vi är mycket nöjda med dagen, för våra bagglamm var i bra och jämn kvalitet och Stjärnbäck fanns med bland de högsta bedömda bagglammen.
 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter