Bästa baggen!

Bilder på en ungdomlig Julius Sindarve tagna hösten 2013. Nu är han en respektingivande  bjässe på 100+ kilo, med rynkor i pannan och stor pondus. Bilder på en ungdomlig Julius Sindarve tagna hösten 2013. Nu är han en respektingivande bjässe på 100+ kilo, med rynkor i pannan och stor pondus.

Nu står vi inför en mycket spännande tid här på gården. Vi funderar och planerar inför vårens lammning. Fyra unga baggar från Stjärnbäck har bedömds som extra vackra, med bra avelsvärden och är lämpliga att fortsätta som avelsbaggar på någon annan fårgård. Vi kan inte behålla dem själva då våra tackor är släkt med dem. Dessa fyra unga baggar ska nu åka till livdjursauktion i Jönköping och i Uppsala.

Förhoppningen är att vi även ska hitta en till bagge till våra egna tackor på någon av dessa auktioner. Vi brukar dela upp vår grupp med tackor i två grupper, och behöver därför två baggar. Vår bagge från Gotland, Julius Sindarve har nu varit hos oss i två säsonger och troligen blir han kvar ännu en vinter. Vi behöver dock ytterligare en avelsbagge som kan betäcka den andra halvan av gruppen Gotlands-damer på Stjärnbäck. Det gäller att läsa på alla tillgänglig information som finns om de baggar som är till salu på auktionerna. När budgivningen börjar gäller det att hålla tungan rätt i mun och bjuda på de baggar man valt ut.  

Det genomförs tre livdjursauktioner för Gotlandsfår i Sverige varje höst. Auktionen på Gotland genomfördes förra helgen, då såldes den dyraste baggen för över 60 000 kr + moms. Nu är vi spända inför hur priserna utvecklar sig vid auktionen i Jönköping. Priserna för de mest åtråvärda baggarna brukar ligga från tiotusen och uppåt. Det är ett mycket viktigt val som ska göras och det blir inte lätt då Sveriges allra snyggaste och "bästa" baggar bjuds ut. Ett gammalt ordspråk säger att "Baggen är halva besättningen" och då vill man komma hem med "rätt" bagge för "sina tackor".  Gården har som tur är redan en mycket bra bagge, vår fina Julius Sindarve född i april 2013 på Gotland. Om ett par veckor vet vi om vi lyckats hitta en"kronprins" till titeln Stjärnbäcks bästa avelsbagge. 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter