Ullenbart!

Underbart, härligt silverskimrande ull! Underbart, härligt silverskimrande ull!

Fåren klipps två gånger per år. Vi anlitar proffsklippare Johan Uhlås som är mycket duktig med djuren. Klippningen sker lugnt och fint och vi märker hur djuren myser när de blivit nyklippta.

Vi brukar klippa i början eller mitten av september för då är ullen av allra bästa kvalitet. Den så kallade "sommarullen",  doftar gott, är ren, har hög glans, mjukt silkig och helt enkelt ljuvlig. Förr om åren har vi sålt vår ull till ett företag som förädlar den till garn och tovmaterial. Detta år hade företaget fullt på sina lhyllor och tackade nej till leverans. Det blev ju lite av ett problem för oss, men problem är till för att lösas och ett hinder i vägen kan bli första steget på en ny stig.

Vi hittade en grupp på Facebook som heter Ullförmedlingen och där lade vi ut information om att vi hade ull till försäljning. Vi beskrev ullen och lade även upp bilder. Responsen blev omedelbar och inom tre veckor var all ull bokad, upphämtad och betald. Kunderna är konsthantverkare, handspinnare och "ull-nördar" i största allmänhet. Hindret i vägen gav oss kunskap om en helt ny marknad för svensk småskalig ullhantering.

Det är extra roligt att möta hantverkare öga mot öga, få direkt återkoppling på ullkvalitét och sortering. Vi möttes av många positiva ord när ullen hämtades eller levererades. De som handlat ville gärna stå på intresselista för nästa års ull. Sådana möten glädjer oss oerhört och allt arbete som läggs ner för att få fram en bra produkt glöms bort då vi hör fint beröm och ser glädjen hos hantverkare som hittar en omtyckt råvara!
-Känns bra i hela kroppen på en strävsam fårbonde!

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter