Stor tillgång på små ägg!

Våra Öländska Dvärghöns i sin hönsgård! Våra Öländska Dvärghöns i sin hönsgård!

Våren är snart här. Det märks genom att hönsen börjat värpa igen efter ett välförtjänt vinteruppehåll. Våra hönor är av lantras, så kallade Öländska Dvärghöns. De är mindre än "vanliga" höns, väger mellan 0,5-1,0 kg och värper också små ägg, ca 30-40 gr. Äggen är mycket goda och har gyllengul färg. När vi använder de här små äggen så räknar vi två av våra ägg som ett vanligt. 

Öländsk dvärghöna härstammar troligen från de dvärghöns som förr kallades trädgårdshöns av engelsk härkomst. De första dvärghönsen omnämns inte före 1800-talet och då allt som oftast och felaktigt som pärlhöns. Öländsk dvärghöna är idag en lantras som härstammar från byarna Petgärde och Asklunda.

Vi köpte våra första Öländska Dväghöns från en gård på Öland år 2001, alltså för femton år sedan. Det var tre tuppar och tre hönor i vår första flock, dessa är anfäder till vår nuvarande flock om ca 30 djur. Vi håller dem i genbank och är stolta över att vi bidrar med vår insats för att bevara denna utrotningshotade lantras, i dagsläget finns endast ca 300 individer i genbank. Det vill säga individer som man säkerhet kan spåra tillbaka till ursprungsstammarna från Petgärde och Asklunda.

Läs mer om olika höns, gäss och ankor av lantras på  Svenska Lanthönsklubbens hemsida.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter