Oväntade naturfenomen!

Bild lånad av Fotograf: Palvervante / www.utsidan.se / norrsken i Gällivare 2012. Bild lånad av Fotograf: Palvervante / www.utsidan.se / norrsken i Gällivare 2012.

Igår kväll bjöds vi på flera häftiga naturupplevelser här på gården. Dagen bjöd på vackert vinterväder, det var en kall dag men med strålande sol och klar himmel som senare övergick till stjärnklar natthimmel och något som liknade halvmåne. 

Innan månen och stjärnorna visade sig så kom tre ståtligt tolvtaggade hjortar fram i skymmningen. De tre bjässarna kom helt nära hästarna, som lite förundrat tittade på deras förehavanden. Vi utfodrar viltet med extra grovfoder och matplatsen lockar framför allt klövvilt och hare. Tidigare har vi sett två hjortar i följe, men i går kväll var de alltså tre stycken och två av dem var inte helt överens om rangordningen. Så plötsligt var det full kamp där mitt i hagen intill hästarna. De pucklade på varandra så det tjongade i hornen och vi stod kvar helt stilla mitt  på stallbacken för att njuta av naturens skådespel. Hjortarna tog ingen notis om varken människa eller hunden, trots att avståndet uppskattas  till omkring 50 meter, de hade fullt upp med varandra. Det är fantastiskt att ha förmånen att ha naturen så nära inpå oss. Vi stod där, i beundran en lång stund. Sen när vi väl bestämde oss för att fortsätta med sysslorna på gården och ta in hästarna, trots att vi kanske skulle avbryta deras uppgörelse, så stannade hjortarna bara upp och granskade oss noga. De stod kvar på gärdet tills vi var klara i stallet och gick in i huset. Troligen fortsatte deras besök i hästhagen en stund till, men då var det för mörkt att se dem.

En bra stund senare på kvällen, i samband med nattutfodring av hästarna så gick vi ut i natten och steg då rakt in i ett fantastiskt ljusfenomen på himlen.
-Otroligt, vi hade något så ovanligt som ett Norrsken över gården. Grönskimmrande pulserande liksom lite vandrande "draperi" spelade över himlen i norr och förtrollade oss med sin skönhet. Norrsken är minst sagt ovanligt hos oss, men så fantastiskt att skåda. 

Tänk så lyckligt lottad vi ändå är, som får uppleva naturfenomen helt runt knuten, hemma i stugan!

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter