Frisera får!

Se så fina fåren är som nyklippta, bra jobbat av våra duktiga klippare! Se så fina fåren är som nyklippta, bra jobbat av våra duktiga klippare!

Den här veckan har vi haft besök av George Uhlås och Erik Uhlås, far och son med många års erfarenhet av får och fårklippning.
Vi ser till att djuren klipps två gånger om året. Det ska ske några veckor före lamning och även inför installning och betäckning på hösten. Ullen kommer till god användning i hantverksalster, men även utvalda delar av vinter-ullen kan vi nyttja till vissa saker. Tackorna kan bli lite frysna när de klippts, vilket ökar aptiten och därmed deras foder intag. Det i sin tur är bra både inför betäckning på hösten och dräktigheten och frambärande av lamm på våren. Vi ströar tjockt med halm i fårhuset och alla fåren kryper  ner i halmen när de inte står och äter.  

Februari bjuder ofta på temperaturer runt noll grader,  vilket inte är några problem för fåren. Samtidigt som pälen klipps så kontrolleras och verkas klövarna och juvren inspekteras, vi gör alltså en slags hälsocheck på varje djur i samband med hanteringen. 
 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter