När skit är bra

Skitekipage fotat av Mårten Svensson - bild lånad från www.greppa.nu - ett projekt som stöttar lantbrukaren med kunskap och information i arbetet med att minska jordbrukets miljöpåverkan. Skitekipage fotat av Mårten Svensson - bild lånad från www.greppa.nu - ett projekt som stöttar lantbrukaren med kunskap och information i arbetet med att minska jordbrukets miljöpåverkan.

Det finns tillfällen när man inget hellre vill än att det ska "skita sig"... Bonden brukar jorden,  plockar näring ur vallen i form av foder till djuren, som sen omvandlar gräset till högvärdigt protein som vi kan avnjuta i form av en god måltid . Idisslarens alla magar klarar av att bryta ner gräset och få ut bästa möjliga nytta ur växtligheten. Det som inte tas upp som näring till djuren går vidare runt i kretsloppet och blir till högt värderad skit. Skiten ska tillbaka ut på vallen för att ge gräset möjlighet att växa sig frodigt inför nästa skörd och betesperiod. Allt går runt, inget försvinner, skit ut blir näring in och så skit ut igen. Naturen är förträfflig.  

På våren, när vinden är stilla och markerna har torkat upp, är bästa tiden att sprida skit. På vår gård gödslas med flytgödsel från kvigorna på grannens gård. Extra bra är det om det regnar  direkt efter spridning, så allt det goda snabbt tas upp av marken och kan ge ny energi till vallen. Detta år var lyckligt på så vis att måndagen bjöd på vindstilla, fuktig luft och vallen var stabil nog att köra ut på. Det stora "skitekipaget" körde skit hela dagen och just som det sista lasset var utkört kom regnet och sedan har det regnat till och från hela veckan. Så skönt när vädrets makter är med oss. Nu väntar vi på vårsolen och värme, då sätter gräset fart och växer till sig i god tid före skörd.  
 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter