Nattljus - lyser upp vår väg!

Nattljus ( lat. Oenothera biennis ) Nattljus ( lat. Oenothera biennis )

Nattljus är en art i familjen dunört men kallas även gulltrav, växten kommer ursprungligen från östra Nordamerika. Indianer använde den både som mat och medicinalväxt.

Från nattljusets frön pressas en olja rik på fettsyran GLA, gammalinolensyra. I dag används tillskott med GLA främst vid eksem och PMS. Flera studier visar att GLA kan lindra besvären vid atopiskt eksem, speciellt klåda. Men det finns också studier där man inte sett någon effekt.  Även när det gäller PMS pekar forskningen åt olika håll. De mest välgjorda studierna visar inte bättre effekt än placebo. Under senare år har GLA börjat användas även vid andra tillstånd med inflammatoriska inslag, framför allt reumatism. Även där finns några studier som visar på lindring, men forskningen anses ännu inte övertygande. 
Flertalet studier av GLA har varat i en till sex månader. Det kan dröja upp till tre månader innan man märker effekt. I naturmedelssammanhang har oljan från nattljus ofta kallats för jättenattljusolja, men jättenattljuset är en släkting som inte används för detta ändamål.
(text ovan hämtad ur Tidningen Hälsan)

1614 introducerades nattljuset i botaniska trädgårdar i Europa. Sedan dess har den spritt sig och växer vilt på till exempel bangårdar, vägkanter och hamnar över hela Europa. 

Även här på Stjärnbäck kan du se de skarpt gula blommorna lysa upp vägkanten i kvällsskymningen. Nattljus är stiliga och sprider sig mer för varje år. 

Ju mer man läser på om naturens vackra växter, desto mer förundras vi över deras egenskaper, oavsett om de är vetenskapligt bevisade eller en del i folktron.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter