Räkna lamm!

Scanning med Martin Sjunnesson! Scanning med Martin Sjunnesson!

Alla har väl hört talas om att talesättet att räkna får, men visste ni att man även räknar lammfoster på dräktiga tackor, så kallad scanning eller "ultraljud".

Scanning hjälper fårbonden att beräkna utfodring anpassad för tackan samt att vi vet hur många lamm som kan väntas. Det är bra att veta inför planering av lammningsperioden. Det underlättar vid förberedelser som att köpa hem öronbrickor, ställa i ordning lammboxar och annat som ska var i klart när lammen beräknas komma. Vi får med hjälp av scanningen också ett förhandsbesked om trolig lammningsdag.

Detta var tredje året som vi scannar tackorna med hjälp av Martin Sjunnesson, och vi har redan bokat tid för nästa års insats. Det är en ovärderlig information vi får i samband med scanning, och Martin är pålitlig och erfren som scannare, och lugn och fin med djuren. 

Vi är glada över med gårdagens besked om att alla tackor är dräktiga, vi har en stor andel unga tackor i år, så genomnittet ligger på 1.76 lamm per tacka. Vilket känns helt klart godkännt! 
 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter