Ull att glädjas över!

Kolla in våra ull-bitar! Här sitter dem! Kolla in våra ull-bitar! Här sitter dem!

Fåravelsförbundet (SF) fyller 100 år i år! Detta kommer fårnäringen att fira på olika vis. Ett sätt började med upprop till alla fårägare som ville att skicka ett bidrag till en så kallad Jubileumsull.

Ullbonaden skulle sedan visas i samband med Fåravelsförbundets Stämma i maj 2017. 

Uppropet hörsammades av många fårägare och hantverkare, som alla bidrog med sitt engagemang på olika sätt. Snart hade projektets eldsjäl ullansvarig  i SF Anna Hedendahl hela brevlådan full med fyrkantiga ullbitar i en mängd olika tekniker från svenska får av alla de tänkbara raser och former.

Bidragen kom med en egen historia som berättade mer om fåren, gården, klippare och tekniken i vilken fyrkanten av ull var tillverkad. Det blev ett stort jobb att sätta ihop dessa nästan tre hundra ullfyrkanter till ett vackert konstverk.  Till  detta arbete anlitades textilkonstnär Lena Köster. Alla inblandade arbetade hårt och målmedvetet med konstverket och det blev till och med färdigt tidigare än det först var tänkt. Så vid Fårfesten i Kil första helgen i mars visades detta "ull-statement" upp för första gången. 

Stjärnbäck bidrog med två ull-lappar till konstverket. Konsthantverkare Lena Jarlgård gjorde en tovad fyrkant med ljuvliga lockar från en ungtacka, det gav ulll-lappen ett glänsande, spretigt och lite busigt utseende. 

Konsthantverkare Linda Silja stod för lapp nummer två. Hon spunnit vår ull med slända på samma vis som man gjorde på vikingatiden. Garnet användes sedan i teknik nålbindning för att skapa en vacker fyrkant av ull i grå toner.

Vi och många med oss kunde glädjas åt engagemanget kring den svenska ullen!

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter