Vackra lamm!

Hanteringsrännan är klar och väntar på årets lammkul! Hanteringsrännan är klar och väntar på årets lammkul!

Nu har årets lammkull genomgått gårdsmönstringen. Vår gårdsmönstrare Margareta Källberg är noggrann och mycket erfaren som mönstrare. Hon har med sina femtio år med egen gotlandsfårsbesättning bidragit till aveln med ett otal högt rankade avelsbaggar. Hon är även riksdomare och har jobbat i många år med att bedöma och sortera lammskinn. Detta år hade hon med sig kollegan Karin Strömberg-Lunkdvist för att kalibrera sina "mönstringsglasögon" så här på årets första gårdsmönstring.

Både tackor och lamm skötte sig fint när de skulle gå igenom hanteringsrännan fram till våg och bedömning, ja tackorna kunde ju förstås bara passera igenom, medans lammen fick stå still en stund för bedömning. Vi hade tränat detta moment så alla lamm kändes igen sig och arbetet kunde gå lugnt och städat till. Inge stress och oro för varken djur eller människor!

Det är en diger bedömning som görs. Mönstrarna  tittar på att lammen har fullgod exteriör, kroppskonstitutionen bedöms, man kontrollerar att bettet och benställning är korrekt. De vägs och därefter görs en bedömning av färg, lock, pälshårs och helhet på pälsen. Varje del har en eller fler delmoment och poängsätts efter ett förutbestämt system. Dessa fakta ligger sedan till underlag för vilka lamm som väljs ut för att gå vidare i avel. Tacklamm  som lämpar sig att betäcka och vilka baggar kan anmälas till Riksbedömning i slutet av augusti, och förhoppninsgvis på sikt även till baggauktion senare i höst.

Slutresultatet var mycket glädjande, hela 34% procent av alla årets lamm är lämpliga livdjur och en fjärdedel av alla bagglamm har just nu kvaliteter för att anmälas till nästa steg i urvalsprocessen för att bli avelsbagge, det vill säga Riksbedömning. Dessa utvalda djur kommer vi nu att hålla ett extra öga på. Till slut väljer vi de lamm som ser ut att vara de bästa ur gruppen av dessa de utvalt bästa.

 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter